Arkiv
Det är mycket viktigt att ta hand om arkivet!
Hembygdsrörelsen skapar broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden. Arkiven är kunskap och information som ska föras vidare till framtiden och kommande generationer. Arkivet är för evigheten, för all tid vi människor har kvar här på jorden.
I hembygdsföreningens arkiv bevaras och berättas den lokala bygdens muntliga och skriftliga historia. Arkivet är till för att spara minnen, berättelser, idéer, bevis, information, sagor och tankar. Vi glömmer fort!
Hembygdsföreningen som arkivinstitution är ansvarig för de handlingar som lämnats in till föreningen under åren, och måste ha koll och kontroll på dessa. Föreningens arkivansvarig är förvaltaren av vårt gemensamma kulturarv.
Hannäs Hembygdsförenings arkiv finns inrymt i källaren under Vitsippan. Lokalen är brand- och vattensäkrad.
I arkivet finns handlingar och skrifter från gårdar, företag, föreningar, affärer, personer, ...
Arkivhandlingarna lånas inte ut. Arkivet är inget bibliotek, handlingarna får inte tas från Hembygdsföreningen. Arkivhandlingarna är unika, och om de förstörs eller försvinner kan de inte ersättas. Självklart lånas handlingarna ut för att studeras på plats. Arkivet är till för att användas, både nu och i framtiden.
Arbete pågår med att förteckna och katalogisera arkivdokumenten för att göra dem tillgängligare för forskning och till kommande generationer.
Sockenrummet är en liten möteslokal i anslutning till arkivet, där man kan sitta och studera arkivhandlingar. Där finns utrustning för att läsa microfilm ex. husförhörslängder (om man inte vill använda dator), se smalfilm och diabilder. Därtill finns en samling hembygdslitteratur och tidningsklipp.
Östergötlands Arkivförbund delar varje år ut ett kulturarvspris till en person eller organisation som engagerar sig ideellt för arkiv och kulturarv i Östergötland. Det kan vara synliggörande, bevarande, restaurering, tillgängliggörande, eller berättande och förmedling. Kulturarv kan vara både materiellt och immateriellt. Prisutdelningen sker vanligen på Arkivens dag, som varje år firas den andra lördagen i november.
Nomineringen lyder:
Pristagaren har genom ett mångårigt ideellt arbete i Hannäs hembygdsarkiv, med stort engagemang kartlagt och dokumenterat socknens historia. Utöver att katalogisera och strukturera arkivet har hon tillgängliggjort innehållet genom en stor mängd lokalhistoriska skrifter. De är sorterade efter kategorier och publicerade som pdf:er på Hannäs Hembygdsförenings hemsida. Genom att skrifterna är digitala blir de levande dokument som i efterhand kan kompletteras. Pristagaren gör ett stort arbete i det fördolda med att skapa förståelse och ny kunskap om Hannäs socken. Tack vare ett gediget intresse för arkivet och lokalhistoria och pristagaren är ju då Sonja Palmberg.
Stort tack för den hedervärda utmärkelsen!
Det kom som en total överraskning, jag hade ingen aning.
Jag är engagerad i Hannäs Hembygdsförening, både i Hembygdsgården och i arkivet. Föreningen bildades 1951 och två år senare fick Föreningen dispositionsrätt till torpet Domarvik, som gjordes till Hembygdsgård. F fick med tiden motta både föremål och dokument. Dokumenten förvarades i Hembygdsgården, inte särskilt bra, med tanke på ex möss eller brand. 50 år senare fick Föreningen tillgång till en bättre lokal, som säkrades mot brand och vatten, och handlingarna fick flytta in. Handlingarna är kunskap och information om den lokala historien i bygden, som ska förvaltas för framtiden och till kommande generationer. Men de bör inte bara förvaras utan det måste finnas struktur, ordning och reda. Dokumenten måste förtecknas för att veta vad som finns och var. Ett arbete som fortgår.
Jag har roat mig med att skriva en del om bygdens historia, och då kunnat hämta information ur vårt lokala arkiv. Det jag skriver publicerar jag på Föreningens hemsida, och det är levande dokument. Det händer att personer hör av sig med ny information och skrifterna uppdateras.
Årets tema Arbete och Fritid stämmer när man arbetar ideellt => man arbetar på sin fritid.
Tack så mycket!
/Sonja Palmberg
Copyright © All Rights Hannäs Hembygdsförening
2024-12-06
Webmaster sonja.palmberg@gmail.com